Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Walter Carlos


O Walter Carlos ήταν ένας χαρισματικός μουσικός, που στα τέλη της δεκαετίας του 60 χρησιμοποιούσε το moog synthesizer (το οποίο εκείνη την εποχή ήταν σχετικά άγνωστο και περιορισμένης χρήσης) για να διασκευάσει κλασσικά έργα, μετατρέποντάς τα σε retro - φουτουριστικές extravaganzes.
Μάλιστα την εποχή που έγραφε το soundtrack για το Κουρδιστό Πορτοκάλι (το πιο διάσημο ίσως έργο του, το οποίο και σημάδεψε ανεξήτιλα το αριστούργημα του Stanley Kubrick), συνειδητοποίησε ότι ζει σε λάθος σώμα και με μια ρηξικέλευθη εγχείρηση μεταμορφώθηκε στην γλυκύτατη Wendy Carlos.
Αν κάτσεις και σκεφτείς πως στο διάολο έγραφε τους δίσκους της, παίζοντας ένα ένα το κάθε synthesizer σε real time, layer πάνω στο layer, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα midi sequencers και λοιπές διευκολύνσεις, τρελαίνεσαι με την επιμονή, υπομονή αλλά και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο που χαρακτήριζαν αυτό το διαστημικό trans - sexual. Ειδικά στα albums με διασκευές σε κλασσικά και baroque κομμάτια, τα θέματα που έπρεπε να γράψει ήταν "πακέτα", απαιτώντας χειρουργική ακρίβεια και εκτελεστική δεινότητα προκειμένου να βγάζουν νόημα.
Δίνεται το link για ένα απο τα πιο περιβόητα LPs της Wendy Carlos, το The Well- Tempered Synthesizer (1969), το οποίο περιέχει διασκευές σε κομμάτια των Handel, Bach, Scarlatti κλπ. Ο τίτλος αποτελεί παράφραση του The Well - Tempered Clavier του τεράστιου Bach.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου